Цртице о просветним радницима у Србији (5) – „Проваљени“ тестови; Падре и Трес Мухерес


Пошто само најпоузданији и најсавеснији чланови колектива имају част да буду супервизори на завршном испиту, после годину дана паузе, опет ми је указана част да будем тај супер-човек завршног испита.

Овај пут је промењена дестинација па нисам путовао 10 км северно, него 45 км јужно од мог места, у једну двојезичну школу. Први дан сам поранио. Не знајући колико ми треба времена до одредишта, стигао сам раније, пре свих, па сам имао част да ми теткица отвори капију школског дворишта како бих паркирао свој ауто у који сам сипао горива за 3000 динара (три дана по 140 км; тј. за неких 400 км двадесетак литара бензина – мали потрошач). Ситно улагање свог новца за тако важну државну ствар као што је мала матура. Прошли пут сам чекао до друге половине октобра да ми буду плаћени путни трошкови, али сада сам оптимистичан, верујем да ћу паре добити када се вратим с летовања. А кад сам већ споменуо летовање, морам рећи да сам срећник јер не морам на јулско стручно усваршавање као неке моје колеге које ће морати да прекину боравак на мору 10. и 11. јула, да одраде семинар и врате се на плажу где их чекају остали чланови породице.

Али вратимо се на тему. Домаћини су били љубазни, деца, њих 14, добра, мирна, послушна; дежурне колегинице фине; све у свему, лепо дружење. Имао сам само једну интервенцију. Неки вредни човек, петнаестак минута по отпочињању теста, кренуо је да тримером коси траву преко пута просторије у којој деца пишу. Када сам схватио да ће покосити целу улицу, замолио сам надлежне да га пошаљу на паузу, бар док деца не заврше испит. Завладала је пријатна тишина и осмаци су могли да раде без ометања. И радили су… неки 10 минута, већина 45, а најупорнији читавих 75. По завршетку рада, колегинице су одрадиле шифрирање и упутили смо се ка школи где се ради преглед тестова. А тамо смо чекали, и чекали, и чекали кључ са решењима. Као да су га послали Бексом, а не мејлом. И кључ је коначно стигао, али погрешан. Па смо чекали онај прави. Дочекали смо и њега, али да не тече све глатко побринули су се „кључари“ теста на мађарском језику. Негде око 14:15, када су већ неке школе завршиле преглед и однеле тестове, стигао је исправак кључа. Испоставило се да је, супротно кључу,  90% ученика тачно решило други задатак. Телефонски позиви, враћање тестова, корекција бодова. Коначно је и то решено, тестови враћени у школе на дешифрирање/дешифровање; требало је још предати електронски извештај. Покушавао сам негде од 16 часова па све до 23:30, када сам коначно одустао. Једноставно, страница није била доступна. Послао сам мејл особи задуженој за тај део испита и добио одговор да је систем преоптерећен и да покушам сутра или прекосутра. А сутра сам покушао у 6:30, пре него што сам кренуо на тест из математике, али без успеха.

И креће други дан…

Сад већ познајући пут, кренуо сам опуштеније, али то се кажњава. Радови на путу, обилазница додатних пет минута, и ето – нисам стигао први (али још увек на време). Пред самим циљем, захваљујући савесним колегама возачима, избегао сам радар на деоници пута где је ограничење 30 км/час. Овим путем им се још једном захваљујем.

Дочек, овај пут бројнијих колега, опет леп. Доручак, освежење – за похвалу. Седимо тако неких 15 минута у зборници, таман се спремамо да уђемо на бојно поље, кад стиже директорица с једном добром и једном лошом вешћу. Нисмо успели да се договоримо која је добра а која лоша вест, али суштина је да је испит из математике одложен за четвртак јер је тест „проваљен“ (званични термин МПНТР). Креће гуглање, ударна вест у свим медијима, коментари свакојаки, веома забавни. Читам да је госпођа која је 2013. године изнела тестове у грудњаку добила 4 месеца кућног притвора. Лепа казна за нешто због чега је те године поништен завршни испит. Веома обесхрабрујуће за овогодишње брусхалтертесткрадљивце. Али, сазнајемо да овај пут није брус него кеса са резервним тестом. Општа паника; враћају се сви тестови; ако је неко отворио кесу – надрљао је. Време пролази, треба је да се растајемо, па се сутра видимо опет, на комбинованом тесту (за који већ пишу да је такође „проваљен“). Цео дан пратим дешавања, око 17 часова успевам да предам извештај за претходни дан, нижу се разне информације и догађаји. Министар даје-не даје оставку, осмаци протестују и траже поништење завршног испита, а полиција ради свој посао. Сазнајемо да су криве Три Жене које су заслужне што се тест, руком писан, вече пре испита проширио вајбером.

Трећи, сад више не и последњи дан испита, добро почиње. Стижем први с личним рекордом. Дочекујем колеге, проверавам кесе с тестовима; све је у највећем реду. Чак је и ученик који је после испита из српског, на путу до куће, изгубио ђачку књижицу, после 48 сати потраге, дошао насмејан носећи у руци плаву књижицу. Уиграна екипа дежурних, испит протиче без проблема. Трава је покошена у целој улици, свуда мир и тишина. Ученици бриљирали, сви напустили фискултурну салу после обавезних 45 минута.

Крећемо на исправљање тестова. Стижемо међу првима, али то значи да смо најдуже чекали на кључ. Кључ стиже нешто брже него првог дана, није погрешан, све је како треба. Како да не! Биологија на мађарском језику – један задатак лоше преведен. Деца су опет паметнија од кључа. Прегледачи зову подршку, која их умирује да стиже исправак кључа. Географичари збуњени – за 2 или 1 тачан одговор (од 3) добија се 0,5 бодова. Раније, тврде они, за 1 тачан одговор од 3, добила се нула. Неки су одмах уочили промену, неки нису, па на упозорење супервизора врше корекцију бодова. Полако приводимо крају и други/трећи испитни дан. Извештај сам успео послати из првог покушаја. Иде све на боље!

Читам новости… Шефови не траже министрову оставку. Није он крив за неке Три Жене које су исекле кесу пре времена. Опаааа! Нова информација – тест је у штампарији украо Један Отац! А одмах су оптужили Земунце. Стварно није у реду.

Е, сад морам да прекинем. Одох да сипам гориво за још једну црвену. Нисам рачунао на четврти дан.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s