Цртице о просветним радницима у Србији (6) – Завршни испит 2028.  


Овогодишњи завршни испит је иза нас. Сумирају се резултати и утисци. Падре, који је добио 30 дана притвора, брани се ћутањем, а сви остали у ланцу одговорности опрали су своје образе. У томе су им помогле и обилне кише које су последњих дана потопиле нашу престоницу.

У јеку скандала због „провале“ теста из математике најављено је да ће се следеће године мала матура полагати електронски. Неки скептици су се одмах запитали како ће се, на пример,  електронски радити задаци из геометрије. Хоће ли осмаци имати електронке лењире и шестаре? Све се може решити. Понудиће им се цртежи под А, Б, В и Г, па нек бирају који је тачан. Неки сумњају у опремљеност школа рачунарима и квалитетном интернет везом. Никакав проблем. Ученици ће понети своје паметне телефоне, чиме ће се избећи опасност од стреса да их на испиту чека неки непознати тип рачунара или тастатура на коју нису навикли. Наравно, ученицима ће школа пре испита уплатити 1 GB интернета (сасвим довољно да заврше тест), чиме су сумње око оптерећености школске интернет мреже отклоњене. Остаје још само да се министрови људи побрину да сервер преко којег ће полагати тест издржи огромну количину података коју ће осмаци одаслати у електронски свет.

Министарство ће, без сумње, као и увек до сада, испунити све своје обавезе око организовања и одржавања испита, али остаје упитан, опет, онај кварљиви људски фактор. Опекли смо се са женом која је у брусу прошверцовала тестове из штампарије, а онда и с татом који је у тоалету штампарије фотографисао тест(ове). Како спречити потребу тата, мама, тетки, комшија, познаника, осталих рођака… да пре времена дођу до тестова и поделе их путем друштвених мрежа. Можда да уведемо нешто као предиспитно ћутање (слично предизборној тишини) 72 сата пре полагања испита. Можда бисмо кроз размену искустава са Северном Корејом могли блокирати интернет док не прођу сва три испита. Или да Министарство објави десетак лажних – мамац тестова, којима би збунили све који би да профитирају дељењем тестова путем интернета. Као најнепопуларнија опција остаје нам Карантин. Затворимо осмаке викенд пре испита у фискултурну салу и одсечемо их од спољног света. Ако су и добили решења 4-5 дана пре тога, до мале матуре ће заборавити шта су видели.

Решили смо безбедност тестова, спречили контакт деце с родитељима који би им нелегално помогли полагање испита; остају још просветни радници. А они су баш проблематични.

Да се подсетимо… Три жене и кеса; није доказано, али сумња остаје. Поготово што им се нико није извинио. Мало смо оптужили те „паметнице“, па кад се предао Падре, више их не спомињемо, али није да нису могле завирити у кесу пре времена. То се мора спречити. А и они дежурни наставници, баш воле да помажу ученицима на испиту. Само што не помажу сви, па су осмаци у неравноправном положају. Више не сме бити ни тога. Неће бити лако, али министар би то могао спровести у дело до краја свог трећег мандата, 2028. године.

Оно што је другде дало добре резултате није срамота копирати. Иначе, код нас више ништа није срамота копирати; од семинарских и дипломских  радова до доктората. Важно је имати меру.

Познаваоци фудбала знају шта је то ВАР технологија и ВАР соба. Нешто слично бисмо увели и на завршном испиту. Звало би се ИКС (Испитна Контролна Соба). Не бисмо више имали непоуздане дежурне наставнике у просторији где се полаже испит, већ би ИКС-наставници (12. група платних разреда) били у Школској управи, у посебно заштићеној соби, одакле би преко камера постављених у школама пратили ток испита. Они би прошли обавезну обуку на којој би, између осталог, научили знаковни језик ученика којим су се они до сада служили за време испита и помагали једни другима. Сви спорни моменти испита би се прегледавали, а о неправилностима би начелници школских управа обавештавали лично министра, који би донео коначну одлуку о томе да ли је ученик положио малу матуру. Целокупан процес би нешто дуже трајао, али после жалби родитеља и завршеног уписа у жељену школу, просветни радници би могли на годишњи одмор око 15. јула. Узевши у обзир климатске промене, то је најоптималнији период за уживање у лету.

Имао бих још идеја, али ако ово прочита неко ко одлучује о нама, шала може да постане тужна збиља. Код нас је све могуће.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s