Цртице о просветним радницима у Србији (9) – Дневник наставе на даљину током ванредног стања


Дан Нулти, 15.3.2020.

Вечерас је проглашено ванредно стање и престанак рада школа. Креће ћаскање у вајбер групи наставника моје школе. Нема праве информације, чека се допис и упутство из министарства. Информишем родитеље ученика свог одељења да деца од сутра не долазе у школу. Након 22:30 једна колегиница поставља упутство из министарства.

Дан Први, 16.3.2020.

У 8 сати ујутро спонтано се окупљамо у зборници школе, нас петнаестак. Колеге које раде у неколико школа, неки у две општине, не знају кад и где треба да се јаве. Нема конкретних одговора на наша питања па се разилазимо.

Стижем кући и почињем припреме за рад на даљину. Узимам планове рада и припремам саопштење и упутство за родитеље. Након сат-два припремања, постављам материјал у фејсбук групи родитеља својих ученика (у питању је разредна настава, тако да рад мора да се одвија преко родитеља).

Истражујем групе просветних радника, тражим неку повољну платформу за наставу на даљину. Избор сужавам на три, региструјем се на две, а почињем да преносим материјале на гугл учионицу. Упутство на српском језику нисам пронашао, тако да сам се сналазио помоћу видео упутства на енглеском језику. У међувремену неуморно стижу поруке у којима родитељи достављају доказе о урађеном домаћем задатку.

Поподне добијамо ново, опширније упутство. Заказано је наставничко веће за следећи дан.

Дан Други, 17.3.2020.

Наставничко веће почиње у 9:30. Неке колеге су у другим школама, а има и болесних. Директорица чита допис и креће дискусија. Више је питања него одговора. Вајбером се прослеђују табеле за недељни оперативни план. Неодлучни смо шта треба уписати. Да ли само РТС часове, само оно што сами радимо или све заједно. С колегама делим своје искуство од претходног дана. Причам шта сам и како урадио, али да то не значи да сви морају тако. Мучи нас и то што ће РТС емитовати часове у суботу. Часове треба евидентирати у есДневнику. Да ли то значи да морамо додати наставну суботу? Нико не зна одговор. Договарамо се о дељењу табеле оперативног плана преко гугл драјва и одлазимо кући.

Одмах седам за лаптоп и почињем припремање материјала за данашњи наставни дан. Док сам био на већу, завршиле су се емисије за моје ђаке. Тражим снимак по РТС Планети, постављен је један од два, али морам да се региструјем. Регистрација је бесплатна и траје неколико минута. Гледам снимак и смишљам какав домаћи да задам у вези с тим часом. Постављам материјале у групу родитеља и у гугл учионицу. Колеге зову, питају, траже савет и помоћ. Помажем колико знам и умем, али није само до мене, потребно је одређено информатичко знање колега. Моји ученици и родитељи су већ вредни, стижу поруке с домаћим задацима. Све лајкујем и радим даље.

Почињем израду оперативног плана за ову недељу. Покушавам да искористим табелу коју је колега проследио, али  не успевам, неће табела да ме слуша. Правим другу, неку своју верзију. Уносим своје активности, тражим распоред часова на РТС-у, али нема назива наставних јединица за наредне дане. Завршавам план и шаљем га директорици. Колеге и даље зову, причамо, мучимо се заједно.

Уписујем часове у есДневник, своје и оне са РТС-а. Као што сам рекао колегама данас, нико не зна тачно шта и како треба радити, па ћу радити како мислим да треба. Све што урадимо биће добро, јер ово није нормална ситуација, а евентуални критичари нек се запитају због кога смо неспремно дочекали наставу на даљину.

Вече је. Проверавам РТС Планету, постављен је и други снимак. Немам снаге да га гледам, боле ме леђа од седења за рачунаром, сутра ћу. И опет звук обавештења, неки су сад завршили домаће задатке. Сутра ћу похвалити све ученике и родитеље. Баш су били вредни и савесни. Ма, нећу чекати до сутра. Још ћу то урадити и доста за вечерас, заслужили су.

А ваљда сам и ја заслужио да се одморим, па за крај, свима желим много успеха у раду и успешну борбу против вируса.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s