Цртице о просветним радницима у Србији (11) – Хронологија збуњивања 2 или Има и наставак


Због успешне прве сезоне и неисвесне завршнице, на опште задовољство просветног света, сага о дописима се наставља. Исти аутори, иста публика, али још мало збуњенија.

22.5.2020. Правилник о изменама и допуни Правилника о календару рада

Дуго најављивани правилник, који ће разјаснити све недоумице, коначно је објављен. Наизглед, ништа ново и спектакуларно, па се стиче утисак да смо могли и без њега. Али, ипак, неке ствари су озваничене.

„У случају када због угрожености безбедности и здравља ученика и запослених није могуће да школе остваре обавезне облике образовно-васпитног рада у пуном броју наставних седмица и наставних дана на годишњем нивоу, могуће је одступање у броју до 5% од утврђеног броја петодневних наставних седмица, односно наставних дана.

У оквиру 36, односно 34 петодневне наставне седмице, школа је у обавези да годишњим планом рада равномерно распореди дане у седмици, изузев у случају када због угрожености безбедности и здравља ученика и запослених није могуће да дани у седмици, који су распоређени годишњим планом рада, буду равномерно распоређени.“

Мислим да је петопроцентна толеранција постојала и раније, а да је угрожена безбедност и здравље ученика и запослених синоним за коронавирус (или неки следећи који ће наићи).

Потврђено је да у периоду од 1. до 16. јуна школа организује посебне часове наставе на којима ће ученици, који су о тој намери обавестили одељењског старешину, поправити ниво постигнућа.

„Посебни часови наставе организују се на начин који осигурава безбедност и здравље ученика и запослених, у складу са препорукама надлежних органа и институција, у школском простору.“

Дакле, у школском простору! Ништа онлајн? Зар није тако речено пре два дана (Додатно тумачење дописа о оцењивању ученика, 20.5.2020)? Онда, ипак, прелазимо на табелу и непосредан рад с ученицима?

Припремна настава је класична, од 3. до 15. јуна, десет дана, у складу са законом.

„Изузетно, припремна настава може да се организује и као настава на даљину, у складу са препорукама надлежних органа и институција”.

Значи, поправљање оцена у школи, а припремна настава може и онлајн. Јасно.

Табеларни преглед календара образовно-васпитног рада основне школе за школску 2019/2020. годину одштампан је уз Правилник. Штета што није одштампан и стари, могли бисмо се играти „пронађи разлику“.  Ипак, јасно се види да је завршетак наставе 5, односно 16. јуна. Војвођани, ви сачекајте свој календар. А и не морате; кад напада вирус, сви смо иста држава. Што би Вук рекао: „Пиши онако како Министарство говори.“

Стигло је и Стручно упутство за спровођење пробног завршног испита и завршног испита, али је много дугачко, прочитајте га сами (кликом ОВДЕ). Забава у наредном периоду је обезбеђена, а ми ћемо бити у првим редовима.

23.5.2020. (Блиц) Изјава министра просвете о прослави матуре

„Последња одлука је на кризном штабу и процени стручњака како за матурске вечери тако и за екскурзије. Међутим, уколико су почели авиони да саобраћају, где путници седе тик један поред другог, нема разлога ни да клинци не прославе матурско вече.“

Једно размишљање… Пошто је предузеће ВаздухСрбија имало губитке током пандемије, можда би се матурске вечери могле одржати у приземљеним авионима. Они би нешто зарадили, ученици би имали оригинално матурско вече, а многи просветни радници, ненавикли на овај вид превоза, имали би прилику да први пут, уживо, виде унутрашњост авиона. Зарадили би и аутобуски превозници који би децу из свих крајева Србије транпортовали до аеродрома.

Не опуштајте се, биће још дописа…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s