Цртице о просветним радницима у Србији  (Covid-19) – Бескичмењаци и остали послушници


Заседали су, договарали се, одлучивали… и ееевоооо решења.

Продужен је јесењи распуст! (Толико о семафор систему.)

Школама је стигао и званични допис (обавештење) од министра, који је само потврдио оно што смо сазнали још почетком недеље из медија.

Званични допис потврђује писање медија да одлазимо на заслужени десетодневни одмор, што су многи фанови просветних радника последњих неколико дана прослављали по разним интернет групама. Увек је лепо осетити да имамо подршку оних чију децу чувамо, а помало и образујемо, а малкице и васпитавамо.

Задовољне су и туристичке агенције које су просветним радницима готово распродале седмодневне аранжмане за дане распуста. Нико не воли толико путовати као наставници; то је чудо. Нек немамо за храну и огрев, али путовати се мора.

Ипак, пажљивом читаоцу једно је јасно, распуст је за ученике, а примена других мера ограничавања окупљања у школама (апел Тима за школе) не односи се на запослене. Тако ће се у неким школама наставници скупити у зборници загрејаној клима уређајем и одржати састанке школских тимова, одељењских и стручних већа (понедељак-среда), педагошког колегијума (уторак) и наставничког већа (среда). Што би се рекло, не може нам нико ништа, јачи смо од вируса. Толико о ефектима продужења јесењег распуста по наставнике. Да ли је то упутство министра, школских управа или тумачење појединих директора?

С друге стране, очекујемо да ће се тинејџери наредних десет дана затворити у своје куће, неће седети по кафићима, скакати и галамити по стадионима и спортским халама, певати по свадбама и весељима (после 20 часова), а ако и оду на јавна места, поштоваће све мере спречавања ширења вируса (барем они који верују да тај невидљиви гад постоји). Неки ће се и вакцинисати.

Када је реч о надокнади часова због продужења јесењег распуста, министар Ружић је изјавио да ће се дани надокнађивати радним суботама или додатним часовима. Крајња мера може бити продужење школске године. (Хахаха!) По њему, епидемијска ситуација у школама није алармантна и каже да је 51,1% наставног кадра вакцинисано. Најавио је да ће се почети са едукацијом наставника, родитеља и деце у вези са епидемијом коронавируса и процесом вакцинације. Нема шта, на време, епидемија је тек пред нама! Пошто сам у оних педесет и кусур процената, овај семинар ћу изгледа прескочити. А можда и пустим да ме још мало едукују, ипак су то бодови који живот значе.

Нешто размишљам… (гадна навика) Ако су дани ученичког распуста за наставнике радни, да ли ћемо заиста надокнађивати та три наставна дана које су ученици добили на поклон од Кризног штаба? Да ли ће наше три нерадне суботе ускоро постати наставне? По мојој рачуници, у том случају ћемо одрадити дупли посао. Три наставна дана биће нам (само) радни дани, а три нерадне суботе постаће наставне. Али ми се нећемо бунити. Бескичмењаци су већ одавно изнад нашег нивоа. А ускоро ће и награда у виду 7%.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s