О аутору

Овај портфолио је намењен мојим колегама, свима онима који ће неке садржаје искористити у раду са ученицима. Намењен је и онима који, по Правилнику о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, имају право да га траже на увид – директору, стручном сараднику, просветном саветнику и саветнику-спољном сараднику.

Зовем се Роланд Вучинић. Рођен сам 1970.г.  у Сомбору.  Живим и радим у Бездану, у Основној школи „Братство-јединство“.

Стручна спрема

У Сомбору, школске 1988/89. године стекао позивноусмерено образовање и васпитање средњег ступња просветне струке.

04.05.1994. дипломирао на Педагошкој академији у Сомбору и стекао звање наставника разредне наставе. Одбрану дипломског рада из математике, на тему „Наставни листићи у почетној настави математике“ (ментор: мр Андрија Ћетковић), комисија је оценила оценом 10. Просечна оцена током студија: 8,40.

30.09.2005. дипломирао на Учитељском факултету у Сомбору и стекао звање професора разредне наставе. Одбрану дипломског рада из српског језика, на тему „Методичка паралела искуства у настави почетног читања и писања монографском методом и комплексним поступком“ (ментор: доц. др Љиља Илић), комисија је оценила оценом 10. Просечна оцена током студија: 8,62.

Стручни испит положио 1995.г. на Учитељском факултету у Сомбору.

Осим српског, течно говорим и мађарски језик, а служим се и енглеским. Информатичка писменост ми је солидна (Word, PowerPoint, Excel, OneNote, e-mail, …).

Радно искуство

Од фебруара 1994. до априла 1995. г. радио сам у ОШ „Братство-јединство“ у Бездану на месту наставника музичке културе, до повратка радника са породиљског одсуства, укупно 14 месеци.

Од септембра 1995.г, без прекида, радим као учитељ у ОШ „Братство-јединство“ у Бездану.

Професионални успех

Школске 2008/09. г, у конкуренцији преко 400 школа из целе Србије, с ученицима IV разреда сам стигао до завршног дела такмичења које је организовао часопис National Geographic Junior. После другог места на окружном такмичењу у Кули, остварили смо право на учешће у телевизијском квизу „Кроз врата знања до путовања“, где је моја екипа наступила под именом Подунавски драгуљи.

Школске 2017/2018. год. ученици првог разреда освајају 1. место на окружном и међуокружном такмичењу у Малим олимпијским играма, чиме стичу право учешћа на државном првенству у Београду, где су освојили 4. место. Исте школске године освајамо 4. место на СОШОВ-у у Новом Саду.

Остале активности

Од децембра 2006. до марта 2011. г. био сам уредник интернет странице Месне заједнице Бездан на српском језику. На исту функцију сам поново именован јуна 2014. године. Од априла 2016. уређујем нову страницу МЗ Бездан

2010.г. учествовао сам у изради садржаја интернет странице Месне културно-просветне заједнице Бездан, чији сам потпредседник.

Од 2006. г. редовно учествујем у креирању календара Бездана, а био сам и део тима који је израдио безданске разгледнице.

2013. године, уз помоћ администратора, осмислио сам и креирао интернет страницу своје школе – bezdan.edu.rs. Због учесталих проблема са сервером на којем се налази школски сајт, морао сам да израдим нову страницу www.osbezdan.wordpress.com, коју самостално уређујем од школске 2015/2016. године. 

Током 2013. г. учествовао сам у евалуацији уџбеничких комплета Издавачке куће Klett за II разред (српски језик, математика и свет око нас).

Шк. 2013/2014.г. направио сам интернет страницу teachroland1 – Блог за прваке – учитеље и ђаке. Од шк. 2014/2015.г. доступна је страница за други разред teachroland2, од шк. 2015/2016.г. за трећи разред teachroland3 , а од шк. 2016/2017. и блог за 4. разред teachroland4 . Они који воле путовања и желе добити неку идеју за неко наредно путовање могу посетити и мој фото-блог rolandstravelphotos . Страница је доступна од јула 2017.  године.

Шк. 2013/2014. г. сарађивао сам са интернет часописом Образовно креативног центра „Просветни магазин“, у којем је објављен мој текст „Бесплатни уџбеници„. Моје чланке о активностима ученика безданске школе повремено објављују Сомборске новине. 

Од 2000. г. председник сам Независног синдиката просветних радника Војводине ОШ „Братство-јединство“ Бездан, а од 2010. г. члан Покрајинског извршног одбора Независног синдиката просветних радника Војводине. 2016. г. сам изабран за координатора НСПРВ за Западнобачки округ, те ову функцију обављам до јуна 2018. 

Чланство у тимовима и комисијама:

Руководилац Тима за самовредновање и вредновање рада школе (Област 6: Организација рада школе, управљање људским и материјалним ресурсима)

Координатор тимова за самовредновање и вредновање рада школе

Тим за обезбеђивање квалитета и развој установе

Стручни актив за развојно планирање

Стручни актив за развој школског програма

Стручни тим за инклузивно образовање

Руководилац стручног већа наставника разредне наставе

Стручни тим за планирање стручног усавршавања

Координатор пројекта „Тромеђа братства и јединства“ 

Координатор есДневника

Члан школског одбора у једном мандату

12 мишљења на „О аутору

  1. Poštovani kolega, hvala Vam na materijalu, koji je po mom skromnom mišljenju, prilagođen i zahtevima i mogućnostima učenika. Osim Vaših radova, čini mi se da sajt sadrži i reprezentne radove drugih kolega, što mi se takođe dopada, jer skraćuje vreme pretrage. Hvala Vam mnogo! Da li i kako mogu da se preuzmu i radovi koji su zaštićeni lozinkom?

  2. Nastavni materijal iz matematike za osnovce, najbolji od svih koje sam gledala . Po sadržaju fantastičan . Sve što je potrebno roditelju ili đaku može po razredu i naslovu lekcije da pronađe. Jasno , sažeto i izuzetno korisno za pripremu pismenog ili kontrolnog . Organizacija sajta ,takođe izuzetna tako da se I laici mogu snaći . Svaka čast i hvala Vam.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s