Цртице о просветним радницима у Србији (12) – Молимо Вас, немојте више давати изјаве!


26.5.2020. (Вечерње новости) Изјава министра просвете

„У школама ће бити холограмски наставници и роботи.“

Додао бих, у школу ће долазити у летећим аутомобилима.

„Први корак биће отварање Центра за промоцију науке у Београду, у згради Учитељског факултета.“

„У наредних месец дана из Кине ће стићи опрема коју донира „NetDragon“. Центар ће почети да ради до краја фебруара (…) Према уговору, овакве центре отворићемо и у Новом Саду и Трстенику. Опрему ће и за њих донирати кинески партнер, а ми ћемо обезбедити простор, који подразумева и преноћиште, како би просветни радници и студенти из свих градова могли да долазе на обуку.“

Предлажем да се центар назове „Змајево гнездо“ (1, 2 и 3).

26.5.2020. (ЗУОВ) Обавештење у вези обука на ЗУОВ Еду платформи  за спровођење обука од јавног интереса

„У понедељак, 25.5.2020. на платформи ЗУОВ Еду са реализацојом је отпочела обука „Дигитална учионица“. Током дана систем је био оптерећен и често је долазило до немогућности логовања у обуку, а повремено и до проблема са учитавањем садржаја обуке онима који су се успешно улоговали.

Систем је спреман да прихвати 4000 нових корисника на обуци, али су током читавог дана вршени напади на сервер у покушају да се систем уруши или успори. (…) У току вечери 25.5.2020. извршене су додатне радње у заштити система и од тог периода функционише стабилно. Иако се напади дешавају и данас, 26.5.2020, систем функционише стабилно и обуке се реализују.“

ЗУОВ је обавестио надлежне институције и замолио све наставнике, који нису одређени да похађају обуку у овом кругу, да не оптерећују додатно систем покушајем логовања. Рок завршетка обуке продужен је за два дана.

ЗУОВ

Шта рећи после овога? Какву послуку порати наставницима који се трпају у обуку на коју их школа није послала? Докле ћете више хакерисати све што стигнете?

Али нећете дуго. Прорадиће „Змајево гнездо“ и свуда ће бити инсталирано непробојно „Змајево око“.

26.5.2020. (РТС) Изјава министра просвете

„Мала матура ће бити полудигитална.“

„Инспектор доноси тест у присуству школске управе, ради се у амбијенту где је преписивање сведено на минимум, тестови се скенирају, скенери су у свим управама и прегледа се преко софтвера.“

Па, да анализирамо… Ученици, физички присутни у учионици, решавају тест. Ако је то пола посла (пола од скроз дигиталног), остаје да се прегледање обави дигитално. Задаци затвореног типа се прегледају скенирањем (и скенирање ради неко недигиталан), али задатке отвореног типа прегледају прегледачи. Значи, пола од пола раде наставници недигитално. По томе, остаје 25% дигиталне матуре, па је правилније рећи да ће матура бити четвртдигитална.

Амбијент где је преписивање сведено на минимум? Је л’ то амбијент где у учионици тест пише максимално девет ученика, а дежура наставник те школе, који, претпостављамо, познаје ученике и стало му је до што бољег успеха ученика и школе? Све ми се чини да је до наставникове савести, а не до амбијента.

Софтвер… ништа не знамо о њему, али по помињању те речи, просветним радницима на памет прво падне есДневник и аферица око тендера. Да ли је софтвер полуплаћен, претплаћен или гратис? Само да не трокира, као што је све „пуцало“  ове године због хакерских напада на закључивање оцена, пробу пробног завршног испита и вебинарно усавршавање наставника.

О онлајн настави каже: „Ово је било: седај у авион и вози, да ли си знао или ниси, није те нико ни питао.“

Е, ово је жива истина! Вози, Мишко!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s